Takoyaki Asian Street Food

Pierwszy raz o Takoyakach…

Jak każda większa przygoda, sadzę że i Takoyaki zaczęły się dość niewinnie. Nie był to pomysł, który wpadł jak grom z jasnego nieba lub który byłby klonem już istniejących pomysłów w Polsce.
Jak każdy nowy „koncept” gastronomiczny nie był oczywistym wyborem, podróżując po świecie mieliśmy okazje jeść „chleb z niejednego” pieca.

W tych czasach były to wyjazdy poświęcone poznawaniu kultury, ludzi a dopiero strona gastronomia rodziła się w nas i wraz z podróżami wspinała się na drabinie wartości poznawczych.

Pewnego razu po powrocie z Filipin, skorzystaliśmy z podpowiedzi i nieprzebranych pomysłów naszych bardzo dobrych znajomych, aby rozpocząć przygodę gastronomiczną oparta na napotkanych ludziach oraz wiedzy gastronomicznej, która nam przekazali – stołując się u nich.

Tak też wpadliśmy na pomysł Takoyaków… oryginalny, nietuzinkowy czyli zupełnie nowy !

Takoyaki na całym świecie są rozpoznawalne, im dalej od Japonii tym ich popularność nie malej a jednak … W Polsce nie było do tej pory miejsca, który na stałe poświecił się przygotowywaniu świeżych porcji Takoyaków z ośmiornica; krewetka ; łososiem lub innych niezliczonych wersji lanego ciasta na żeliwny specjalistyczny grill do Takoyaków.

Call